Saturday, March 3, 2012

Android Proglamaya Giriş

Android Programlamaya Giriş

Android programlama yamaya başlamadan önce öncelikle yapılması gereken bazı adımları belirtmekte fayda var.
  1. Öncelikle kolay program yazmak ve güzel bir IDE kullanmak için ECLIPSE yüklemenizde fayda var aksi taktirde bir console kullanmanız gerekecektir. ECLIPSE indirmek için tıklayın
  2. Android SDK kutuphanelerini indirip kurmanız gerekmektedir. Her bir kutuphane alt kutphane dizinini destekler diye bir şartyok tur :(. Kullanacağınız cep telefonu yada tabletin yada destekleyeceği telefonun kullandığı android işletim sistemi versiyonunu bilmeniz ve ona göre yukleme yapmanız gerekmektedir. Yükleme adımlarını aşağıda belirteceğim.
  3. Eclipse ADT Plugin Yükleme
  4. Oluşturacağınız kodların çalışması için gerekli bir AVD (Android Virtual Device yani Android Sanal Alet) oluşturmanız gerekmektedir. Buda ileride anlatılacaktır.
  5. Oluşturduğunuz projenin arayüzünü oluşturmanız gerekir.
  6. Güzel kısım projeyi çalıştırmak :)

1. Eclipse IDE'si Yüklemek

Bir yazılımcı olarak, kullandığınız geliştirici ve kullandığınız dil her zaman önemlidir. Çünkü kişiler kullandıkları diller aynı da olsa platformaları değiştirmek istemezler. Bir NetBeans kullanıcısı Eclipse kullanma taraftarı değildir. Android programlama da Eclipse ile entegre bir çok özelliği olduğundan dolayı Android geliştiricilerinin çoğu Eclipse kullanmaktadır.
 Eclipse yüklemek için http://www.eclipse.org/downloads/ adresini kullanabilrsiniz. Fakat bilmeniz gereken diğer birçok open source project gibi ECLIPSE de farklı özellikleri içeren yüklemeler bulunmaktadır. Aşağıdaki karşılaştırma tablosu sizin için yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

ecl
Yükleme sırasında bir hata oluşur yada bir sorun olursa bana mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. atabilir yada http://wiki.eclipse.org/FAQ_Where_do_I_get_and_install_Eclipse%3F sitesinden sorularıniza cevap bulabilirsiniz.

2. Android SDK Kutuphanesi Yükleme

Öncelikle bilgisayarınıza Android SDK kütüphenelerini yüklemeniz lazım. Yükleyeceğiniz kütüphane aslında sizin kullandığınız telefon yada tablet ile uyumlu olmalıdır.
Android SDK yükleyeceğiniz adres http://developer.android.com/sdk/index.html
Yüklediğiniz SDK Manager sayesinde aslında sisteminizde hangi kütüphenlerin yüklü olduğunu görebilirsiniz.
sdk

3. Eclipse ADT Plugin Yükleme

Android İşletim Sistemi, Android uygulamaları inşa etmek için güçlü, bütünleşik bir ortam sunmak üzere tasarlanmıştır. Google Android Geliştirme Araçları (ADT- Android Development Tools) olarak adlandırılan Eclipse IDE için özel bir eklenti sunuyor. Bu, hızlı bir şekilde bir uygulama UI oluşturmak, Android SDK araçları kullanarak uygulamalarında hata ayıklamak ve hatta uygulama dağıtmak için (veya imzasız) imzalanan APK ler ile yeni Android projeleri oluşturmaya olanak sağlamak için iyi bir plugindir. Genel olarak ADT ile Eclips de uygulama geliştirmek;  Android ile Başlamak için en hızlı yoldur.
Eclipse ADT Plugin yüklemek için
  1. Eclipse'i çalıştırın
  2. Help > Install New Software menusune girin
  3. Add butonuna tıklayın
  4. Add Repository kısmından Name(Başlık) kısmına ADT Plugin diye yazın URL kısımına ise  https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/ yazın ve OK tuşuna basın.
  5. Available Software kısımndan Developer Toolsişaretleyin ve Next'e tıklayın.
  6. Read and Accept kısmını işaretleyin. 
  7. Sonraki pencerede ise artık yüklemeye başlamış olacaksınız.

4. AVD (Android Virtual Device yani Android Sanal Alet Oluşturmak 

AVD oluşturmak için:
Eclipse > Windows > AVD manager a girilir ve oradan yüklü olan SDK lardan biri seçilerek. Yükleme yapacağınız aletinizin özelliklerini seçiniz ve ona yeni bir ADK ismi vererek oluşturabilirsiniz.
avd
Sıkça karşılaşılan problemlerden birisi SDK ları bulunamaması bunu çözmek için PATH özelliğini değiştirmeniz gerekir.
Window > Preference kısmından Android kısmından SDK location özelliğini değiştirirseniz SDK yolunu taşımanız yada yenilemeniz durumunda tekrar çalışabilir hale gelmiş olacaktır.
sdkpath

5. Proje Oluşturmak ve İlk Android Programı

Bir AVD oluşturduktan sonra bir sonraki adıma geçeilirb ve yeni bir Android Eclipse projesine başlayabilirsiniz.
Eclipse > File> Yeni> Proje
Eclipse için ADT Plugin başarıyla yüklüyse, ortaya çıkan iletişim penceresinde "Android Projesi" gözükecektir.
"Android Projesi" seçin ve Next (İleri) düğmesini tıklatın.
İleriki derslerde örnek Android Projeleri yapmaya devam edeceğiz. :)

1 comment:

  1. Domain satın almak mı istiyorsunuz ? En güvenilir Domain Siteleri'ni bulabilirsiniz.

    ReplyDelete